Werkwijze

Het eerste consult bestaat uit een grondig onderzoek om de conditie van uw paard of pony in kaart te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het passieve bewegingsonderzoek aansluitend op de anamnese, inspecties, palpaties en bewegingsanalyse (zonder en indien nodig onder het zadel). Daarnaast mobilisatie en massage & acupressuur. Eventueel geef ik u oefeningen mee die u tussen de behandelingen door samen met uw paard of pony kunt doen om het herstel te bevorderen.

 

Het is belangrijk dat het paard op een ruime, veilige en rustige plek (zo min mogelijk afleidingen) staat om mee te werken, zodat ik goed kan letten op de reacties die het paard mij geeft.

 

In overleg met u worden afspraken gemaakt over eventuele vervolgbehandelingen. Dit is afhankelijk van de mate van afname van de problemen en het resultaat van de uitgevoerde therapeutische oefeningen.

 

Het aantal behandeling is afhankelijk van het soort probleem en hoe lang dit al speelt. Meestal geven 3 tot 4 behandelingen het gewenste resultaat.

Soms kan 1 behandeling al een enorme verbetering geven in combinatie met het uitvoeren van de therapeutisch oefeningen door de ruiter/eigenaar.

 

Het belangrijk dat u na de behandeling met uw paard of pony dezelfde dag nog minstens een kwartier gaat stappen, zodat de afvalstoffen die vrijkomen na de behandeling worden afgevoerd.

 

Paardenbewegingstherapie is een aanvulling op een medische behandeling maar nooit een vervanging. Vooral bij onduidelijke kreupelheid van een paard of pony moet in ieder geval eerst een dierenarts worden geraadpleegd. Dit geldt ook voor ontstekingen, ziekten met koorts, ataxie (bewegingsstoornissen, waarvan de oorzaak ligt in het zenuwstelsel of in de wervelkolom) of bij verdenking van kissing spines (aanraking van doornuitsteeksels bij beweging). Drachtige merries mogen alleen na overleg met de dierenarts door de bewegingstherapeut worden behandeld.

 

Als paardenbewegingstherapeut kan ik mogelijk externe factoren opmerken zoals bijvoorbeeld niet goed passend zadel, slecht of versleten beslag, gebitsproblemen, wat een oorzaak kan zijn van vastzittende spieren of andere bewegingsproblemen. De problemen met de spieren, pezen en banden kan ik mee aan de slag. Voor het oplossen van de oorzaak zal de desbetreffende deskundige moeten worden ingeschakeld zoals een zadelmaker, hoefsmid of tandarts/dierenarts.